Armbrøsten

Armbrøsten er en modificeret form for bue, hvor buebenene er tværstillet på en central stamme.

Pilen, som affyres fra en armbrøst, kaldes en bolt. Denne er typisk kortere end de pile, som anvendes til traditionel bueskydning, og kan være væsentlig tungere.

Armbrøsten spændes ved at strengen trækkes ned langs stammen, til den når en tap, som efterfølgende fastholder den i spændt tilstand. Dernæst anbringes bolten i en dertil beregnet fure i den midterstillede stamme, og armbrøsten er klar til skud. Skuddet udløses ved en mekanisk aftrækker mekanisme på undersiden af midterstammen.

Armbrøstens bueben er typisk væsentlig kortere end benene på en traditionel bue, måske med undtagelse af visse typer af compoundbuer.

Armbrøstens bueben var i starten fremstillet af træ, men allerede i det 13. århundrede i Europa fremkom bueben af kompositmateriale, som det også kendtes fra traditionelle kompositbuer. Derved kunne man kompensere for den kortere benlængde og alligevel opnå stor trækstyrke. Dog krævedes der stor kraft for at spænde armbrøsten, hvis den skulle have en rimelig rækkevidde, og man fandt allerede tidligt på at bruge en mekanisk anordning til at spænde strengen.

Med fremkomsten af den mekaniske ladeanordning blev det også muligt at anvende bueben, som krævede en større trækkraft, end hvad man kunne spænde med muskelkraft alene. Derved kunne man konstruere armbrøster, som havde en længere rækkevidde end traditionelle buer. Til gengæld langsommeliggjorde det ladeprocessen.

I det 14. århundrede begyndte man også at anvende stål for at optimere kombinationen af stor trækstyrke og korte bueben.

Blandt armbrøstens fordele er, at man ikke behøver at bruge muskelkraft samtidig med, at man sigter med den. Den er derfor let at holde stille under sigtet.

De kraftigste og senest udviklede armbrøster gør brug af asymmetriske trisser, som man kender dem fra compoundbuen.

En moderne armbrøst kan være monteret med avancerede sigtemidler, og må anses for et avanceret og effektivt våben. Armbrøsten er derfor omfattet af den danske våbenlovgivning, og kan ikke anskaffes frit.